fbpx

III част – 3 КЛЮЧОВИ ТЕХНИКИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА САМОУВАЖЕНИЕ

0 Comments

Коучинг ИваЧовекът е единственото животно, за което собственото му съществуване е проблем, който трябва да разреши.” Ерих Фром

И как можех да уважавам себе си, докато изпитвах такива чувства? В момента, в който усетих, че състоянието на прошка е различно от примирение и приемане безропотно на това, което правят спрямо мен, олекнах. Именно проблясъка какво печеля ако продължавам да задържам негативизъм към някой за нещо отдавна минало – аз се лишавам от възможността да изградя нови, позитивни взаимоотношения. Така вместо да повишавам собственото си самоуважение, аз позволявам на други да управляват моето състояние и настоящ живот. Първото стъпало е най-трудно, но и най-стимулиращо. За това и започвах със себе си и продължавах с конкретен човек, защото избирам да инвестирам в онова, което ме разширява, вместо в нараняване.

Намирам за ефективно да използвам това упражнение при клиенти, които са свързани „до живот” с някого(било то и със себе си) от позиция на ненавист, обида, гняв, тежест, агресия, за да отключим процеса по изграждане на тяхното самоуважение.

В изграждането на собственото ми самоуважение безспорно едно от най-силните упражнения, които ползвам е „виж се в огледалото” буквално и във въображението си. Неотдавна на един от тренингите ми, моята партньорка беше донесла една интересна „книга”. На корицата отпред имаше следния текст: „Човекът който може да промени твоя живот.” И когато я отворих, каква беше изненадата ми, когато видях собственото си лице да ме гледа от огледало! Този случай ми напомни за първият път, в който започнах да изграждам когнитивна история за своя живот като търсех да идентифицирам характерни модели на мислене и да разбирам как те се отразяват на управлението на моето представяне. По късно от „Лидерски коучинг” на Граам Лий научих, че това е и похват, който се използва успешно в коучинг за лидери.

Наблюдавам, че когато се гледам в огледалото и потъвам в собствените си очи, а през това време си казвам „Аз, Ива, обичам и ценя себе си.”, самоуважението ми бързо се покачва. Позитивното „пророчество” се самоизпълнява и заради работата на огледалото като инструмент за увеличаване на енергията и скоростта. Защото какво може да е по-убедително от това да наблюдаваш как се променя лицето, гласът, позата, излъчването ти и съответно как това се отразява на емоционалния статус, докато мислиш в посока на позитивни утвърждения? И от тук нататък денят е различен. Толкова много и с лекота ми въздейства това упражнение, че го комбинирам и с други, като например да попитам себе си в състояние на „дупка”: „Ива, какво правиш? Това ли искаш отново за себе си(гледайки подпухнали очи, свито тяло, изпитвайки болка, страх и смазано самоуважение)? Спомняш ли си до какво те доведе това предния път? За какво всъщност използваш безценоото си време в този живот?”

Ползвала съм ефективно „виж се в огледалото” с клиенти, които са пред драматичен обрат в живота си(развод, раздяла, уволнение, загуба на близък, стрес преди изпит или презентация). По техни споделяния резултатите след това са надхвърляли очакванията им.

 Следващото значимо за мен и практиката ми упражнение: „създай

Следва продължение …

Автор: ИВА МИТЕВА-СЛАВЧЕВА

Есе, част от Дипломен курс за практикуващ коуч към Noble Manhattan Coaching

Библиография

  1. Practitioner Coach Diploma, 2007, Module Eight Building Self-esteem, Noble Manhattan Coaching Ltd
  2. Practitioner Coach Diploma, 2011, Self-Esteem.#Teleclass, Cherry Claus, Noble Manhattan Coaching Ltd
  3. Practitioner Coach Diploma, 2011, Self-Esteem.#Teleclass, Di McLanachan, Noble Manhattan Coaching Ltd
  4. Джон Уитмор, 2009, Коучинг за високи постижения, НЛП България
  5. Антъни Робинс, 1994, Гигантски крачки. Малки промени с огромен резултат. 365 урока по самоусъвършенстване, ИК Кибеа
  6. Наполеон Хил, 2013, Магическата стълба на успеха, Изток-Запад
Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Related Posts

ТРУДНАТА ИСТОРИЯ С ФЕРТИЛИТЕТА И УСПЕШНО РАЖДАНЕ
НА 49 ГОДИНИ СЛЕД 18 ГОДИНИ БОРБА Следващият гост ще бъде една изключително интересна жена.
КОД МАМА НА АРЕНА НА ДАМСКИЯ БИЗНЕС 2024
Код МАМА не е просто проект, а кауза, пътеводна светлина за всяка жена, която носи
хипноза ЗДРАВЕЙ, НОВ ЖИВОТ!
Ти, който се чудиш как да промениш реалността си и се питаш достатъчно ли е
Етерични масла според типа Хюман Дизайн
Не-Азовата тема на Манифестиращия Генератор е разочарование + гняв. Тези емоции са знак, че са