fbpx

III част – 3 КЛЮЧОВИ ТЕХНИКИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА САМОУВАЖЕНИЕ

0 Comments

Коучинг ИваЧовекът е единственото животно, за което собственото му съществуване е проблем, който трябва да разреши.” Ерих Фром

И как можех да уважавам себе си, докато изпитвах такива чувства? В момента, в който усетих, че състоянието на прошка е различно от примирение и приемане безропотно на това, което правят спрямо мен, олекнах. Именно проблясъка какво печеля ако продължавам да задържам негативизъм към някой за нещо отдавна минало – аз се лишавам от възможността да изградя нови, позитивни взаимоотношения. Така вместо да повишавам собственото си самоуважение, аз позволявам на други да управляват моето състояние и настоящ живот. Първото стъпало е най-трудно, но и най-стимулиращо. За това и започвах със себе си и продължавах с конкретен човек, защото избирам да инвестирам в онова, което ме разширява, вместо в нараняване.

Намирам за ефективно да използвам това упражнение при клиенти, които са свързани „до живот” с някого(било то и със себе си) от позиция на ненавист, обида, гняв, тежест, агресия, за да отключим процеса по изграждане на тяхното самоуважение.

В изграждането на собственото ми самоуважение безспорно едно от най-силните упражнения, които ползвам е „виж се в огледалото” буквално и във въображението си. Неотдавна на един от тренингите ми, моята партньорка беше донесла една интересна „книга”. На корицата отпред имаше следния текст: „Човекът който може да промени твоя живот.” И когато я отворих, каква беше изненадата ми, когато видях собственото си лице да ме гледа от огледало! Този случай ми напомни за първият път, в който започнах да изграждам когнитивна история за своя живот като търсех да идентифицирам характерни модели на мислене и да разбирам как те се отразяват на управлението на моето представяне. По късно от „Лидерски коучинг” на Граам Лий научих, че това е и похват, който се използва успешно в коучинг за лидери.

Наблюдавам, че когато се гледам в огледалото и потъвам в собствените си очи, а през това време си казвам „Аз, Ива, обичам и ценя себе си.”, самоуважението ми бързо се покачва. Позитивното „пророчество” се самоизпълнява и заради работата на огледалото като инструмент за увеличаване на енергията и скоростта. Защото какво може да е по-убедително от това да наблюдаваш как се променя лицето, гласът, позата, излъчването ти и съответно как това се отразява на емоционалния статус, докато мислиш в посока на позитивни утвърждения? И от тук нататък денят е различен. Толкова много и с лекота ми въздейства това упражнение, че го комбинирам и с други, като например да попитам себе си в състояние на „дупка”: „Ива, какво правиш? Това ли искаш отново за себе си(гледайки подпухнали очи, свито тяло, изпитвайки болка, страх и смазано самоуважение)? Спомняш ли си до какво те доведе това предния път? За какво всъщност използваш безценоото си време в този живот?”

Ползвала съм ефективно „виж се в огледалото” с клиенти, които са пред драматичен обрат в живота си(развод, раздяла, уволнение, загуба на близък, стрес преди изпит или презентация). По техни споделяния резултатите след това са надхвърляли очакванията им.

 Следващото значимо за мен и практиката ми упражнение: „създай

Следва продължение …

Автор: ИВА МИТЕВА-СЛАВЧЕВА

Есе, част от Дипломен курс за практикуващ коуч към Noble Manhattan Coaching

Библиография

  1. Practitioner Coach Diploma, 2007, Module Eight Building Self-esteem, Noble Manhattan Coaching Ltd
  2. Practitioner Coach Diploma, 2011, Self-Esteem.#Teleclass, Cherry Claus, Noble Manhattan Coaching Ltd
  3. Practitioner Coach Diploma, 2011, Self-Esteem.#Teleclass, Di McLanachan, Noble Manhattan Coaching Ltd
  4. Джон Уитмор, 2009, Коучинг за високи постижения, НЛП България
  5. Антъни Робинс, 1994, Гигантски крачки. Малки промени с огромен резултат. 365 урока по самоусъвършенстване, ИК Кибеа
  6. Наполеон Хил, 2013, Магическата стълба на успеха, Изток-Запад
Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Related Posts

ТРУДНАТА ИСТОРИЯ С ФЕРТИЛИТЕТА И УСПЕШНО РАЖДАНЕ
НА 49 ГОДИНИ СЛЕД 18 ГОДИНИ БОРБА Следващият гост ще бъде една изключително интересна жена.
Етерични масла според типа Хюман Дизайн
Не-Азовата тема на Манифестиращия Генератор е разочарование + гняв. Тези емоции са знак, че са
етерични масла по хюман дизан Етерични масла за всеки генетичен тип според Хюман дизайн
Генераторите могат да имат безкрайна енергия, когато правят нещо, което обичат и ги вдъхновява. Въпреки това
Какво е полезното от получаване на разчитане
Веднъж ми казаха в училището ми за лайф коуч, че знанието има четири нива. Първото