fbpx

3 КЛЮЧОВИ ТЕХНИКИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА САМОУВАЖЕНИЕ – I част

0 Comments
Коучинг Ива

Кой си ти?

„Никой не може да се върне назад и да започне от начало, но всеки може да започне от днес и да направи нов край.” Мария Робинсън

 На кого не му се е случвало в различните етапи от живота си да е в период, когато прави нещата и после да си мисли: „Ама че глупост! Как можах!” и обратното „Успях! Постигнах невъзможното за мен! Колко съм способен!”. От къде идва разликата между двете състояния? Едва ли е единствено от нашите способности, защото те не се променят толкова рязко и трайно. Остава факторът нагласа на ума и на тялото ни във всеки един момент. Тази нагласа определя във всеки един момент как мислим, какви са чувствата ни, до колко ценим себе си, какво е поведението ни и как влизаме във взаимодействие с обкръжаващата ни среда. Именно от нея зависи и качеството на нашия живот. Мое вярване е, че тази нагласа е огледало на нашето самоуважение и тя не е константа, а процес, който има периоди на установяване в състояние на спадове и върхове. Изключително важно за мен като коуч е да преведа и подкрепя своя клиент от начална точка, в която той да осъзнае къде точно е в дадения период от неговото пътешествие от долината до върха на планината на неговото самоуважение.

А какво е „самоуважение”? Можем да намерим няколко варианта на дефиниция, които аз вярвам, че се свеждат най-фокусирано до „Отпечатъкът, който поддържаме за себе си, който следователно въздейства изцяло на нашите преживявания в живота. Самоуважението отразява как мислим за себе си и ценностите, чрез които се самоопределяме като хора.” (1) Как разбирам, че самоуважението е високо или ниско, или колко измерения на самоуважение можем да дефинираме за оптимални цели в коучинг сесия?

Преди да се спра на трите измерения на самоуважение (2), нека се върнем към нашите убеждения и как те повлияват на себеоценката и самоуважението ни. В основата си самоуважението ни произхожда от убежденията

  1. които имаме за себе си;
  2. типа личност, с която се представяме пред света и тази, която наистина сме;
  3. емоциите и действията, които сме превърнали в навици за реакция на събитията и хората, които срещаме в живота си.

Тези убеждения се отнасят към нашите възприятия и се превръщат в състояния, които манифестираме и много често капсулираме като единствени валидни факти, водещи до разгръщане или ограничаване на личния ни потенциал. Такива са нашата националност, физическа възраст, социален статус и други. Понякога нашият предишен жизнен опит също дъжи заключени възможностите, които си разрешаваме да живеем себе си. Той също може да е положителен или негативен и по съответния начин да влияе на нашето самоуважение.

От друга страна мнението и реакцията на околните и техният жизнен опит, също повлияват. До колко? Въпрос на себеосъзнаване и личен избор, които определят нашите ценности, вярвания и убеждения към даден период от живота ни.

Кой си ти?” е ключов разкриващ въпрос за това къде сме ние самите или нашите коучинг клиенти в дадения период спрямо нашите убеждения и самоувереност, която е правопропорционална със самоуважението. Ако описваме в пет от двадесет възможни състояния с негативни отговори и приети за даденост факти, то тенденцията е за спад в самоуважението ни.

 „Самоуважението, увереността и доброто изпълнение са неразривно свързани. Такива трябва да бъдат и изпълнението, ученето и удоволствието – ако искаме доброто изпълнение да бъде постоянно.” (4)

В ежедневието се случва да се усетим като капитан на кораб с вързани очи и ръце в бурно море. Какъв избор имаме в този случай? Обикновенно избираме или да се …

Следва …

Автор: ИВА МИТЕВА-СЛАВЧЕВА

Есе, част от Дипломен курс за практикуващ коуч към Noble Manhattan Coaching

Библиография

  1. Practitioner Coach Diploma, 2007, Module Eight Building Self-esteem, Noble Manhattan Coaching Ltd
  2. Practitioner Coach Diploma, 2011, Self-Esteem.#Teleclass, Cherry Claus, Noble Manhattan Coaching Ltd
  3. Practitioner Coach Diploma, 2011, Self-Esteem.#Teleclass, Di McLanachan, Noble Manhattan Coaching Ltd
  4. Джон Уитмор, 2009, Коучинг за високи постижения, НЛП България
  5. Антъни Робинс, 1994, Гигантски крачки. Малки промени с огромен резултат. 365 урока по самоусъвършенстване, ИК Кибеа
  6. Наполеон Хил, 2013, Магическата стълба на успеха, Изток-Запад
Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Related Posts

ТРУДНАТА ИСТОРИЯ С ФЕРТИЛИТЕТА И УСПЕШНО РАЖДАНЕ
НА 49 ГОДИНИ СЛЕД 18 ГОДИНИ БОРБА Следващият гост ще бъде една изключително интересна жена.
БИЛКИ ЗА ЗАБРЕМЕНЯВАНЕ
Увеличете шанса си да забременеете по естествен път! Клиничните наблюдения показват впечатляващи резултати при смесване
КОД МАМА НА АРЕНА НА ДАМСКИЯ БИЗНЕС 2024
Код МАМА не е просто проект, а кауза, пътеводна светлина за всяка жена, която носи
хипноза ЗДРАВЕЙ, НОВ ЖИВОТ!
Ти, който се чудиш как да промениш реалността си и се питаш достатъчно ли е