fbpx

3 КЛЮЧОВИ ТЕХНИКИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА САМОУВАЖЕНИЕ – I част

0 Comments
Коучинг Ива

Кой си ти?

„Никой не може да се върне назад и да започне от начало, но всеки може да започне от днес и да направи нов край.” Мария Робинсън

 На кого не му се е случвало в различните етапи от живота си да е в период, когато прави нещата и после да си мисли: „Ама че глупост! Как можах!” и обратното „Успях! Постигнах невъзможното за мен! Колко съм способен!”. От къде идва разликата между двете състояния? Едва ли е единствено от нашите способности, защото те не се променят толкова рязко и трайно. Остава факторът нагласа на ума и на тялото ни във всеки един момент. Тази нагласа определя във всеки един момент как мислим, какви са чувствата ни, до колко ценим себе си, какво е поведението ни и как влизаме във взаимодействие с обкръжаващата ни среда. Именно от нея зависи и качеството на нашия живот. Мое вярване е, че тази нагласа е огледало на нашето самоуважение и тя не е константа, а процес, който има периоди на установяване в състояние на спадове и върхове. Изключително важно за мен като коуч е да преведа и подкрепя своя клиент от начална точка, в която той да осъзнае къде точно е в дадения период от неговото пътешествие от долината до върха на планината на неговото самоуважение.

А какво е „самоуважение”? Можем да намерим няколко варианта на дефиниция, които аз вярвам, че се свеждат най-фокусирано до „Отпечатъкът, който поддържаме за себе си, който следователно въздейства изцяло на нашите преживявания в живота. Самоуважението отразява как мислим за себе си и ценностите, чрез които се самоопределяме като хора.” (1) Как разбирам, че самоуважението е високо или ниско, или колко измерения на самоуважение можем да дефинираме за оптимални цели в коучинг сесия?

Преди да се спра на трите измерения на самоуважение (2), нека се върнем към нашите убеждения и как те повлияват на себеоценката и самоуважението ни. В основата си самоуважението ни произхожда от убежденията

  1. които имаме за себе си;
  2. типа личност, с която се представяме пред света и тази, която наистина сме;
  3. емоциите и действията, които сме превърнали в навици за реакция на събитията и хората, които срещаме в живота си.

Тези убеждения се отнасят към нашите възприятия и се превръщат в състояния, които манифестираме и много често капсулираме като единствени валидни факти, водещи до разгръщане или ограничаване на личния ни потенциал. Такива са нашата националност, физическа възраст, социален статус и други. Понякога нашият предишен жизнен опит също дъжи заключени възможностите, които си разрешаваме да живеем себе си. Той също може да е положителен или негативен и по съответния начин да влияе на нашето самоуважение.

От друга страна мнението и реакцията на околните и техният жизнен опит, също повлияват. До колко? Въпрос на себеосъзнаване и личен избор, които определят нашите ценности, вярвания и убеждения към даден период от живота ни.

Кой си ти?” е ключов разкриващ въпрос за това къде сме ние самите или нашите коучинг клиенти в дадения период спрямо нашите убеждения и самоувереност, която е правопропорционална със самоуважението. Ако описваме в пет от двадесет възможни състояния с негативни отговори и приети за даденост факти, то тенденцията е за спад в самоуважението ни.

 „Самоуважението, увереността и доброто изпълнение са неразривно свързани. Такива трябва да бъдат и изпълнението, ученето и удоволствието – ако искаме доброто изпълнение да бъде постоянно.” (4)

В ежедневието се случва да се усетим като капитан на кораб с вързани очи и ръце в бурно море. Какъв избор имаме в този случай? Обикновенно избираме или да се …

Следва …

Автор: ИВА МИТЕВА-СЛАВЧЕВА

Есе, част от Дипломен курс за практикуващ коуч към Noble Manhattan Coaching

Библиография

  1. Practitioner Coach Diploma, 2007, Module Eight Building Self-esteem, Noble Manhattan Coaching Ltd
  2. Practitioner Coach Diploma, 2011, Self-Esteem.#Teleclass, Cherry Claus, Noble Manhattan Coaching Ltd
  3. Practitioner Coach Diploma, 2011, Self-Esteem.#Teleclass, Di McLanachan, Noble Manhattan Coaching Ltd
  4. Джон Уитмор, 2009, Коучинг за високи постижения, НЛП България
  5. Антъни Робинс, 1994, Гигантски крачки. Малки промени с огромен резултат. 365 урока по самоусъвършенстване, ИК Кибеа
  6. Наполеон Хил, 2013, Магическата стълба на успеха, Изток-Запад
Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Related Posts

Какво е полезното от получаване на разчитане
Веднъж ми казаха в училището ми за лайф коуч, че знанието има четири нива. Първото
СТРАХ ОТ НОВА ВРЪЗКА
Вяра не беше имала връзка от десет години и беше уплашена до смърт. В последната
програма Програма при разбити сърца
Освобождаване Издържливост Работа в екип Връзка Доверие Слагане на край