fbpx

Финал – 3 КЛЮЧОВИ ТЕХНИКИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА САМОУВАЖЕНИЕ

0 Comments

Здравей Нов Живот!„Създай успех за себе си” – Следващото значимо за мен и практиката ми упражнение. Аз вярвам, че всички сме родени под щастлива звезда и ако си припомняме връзката с нея постоянно, сме обречени на успех и самоуважение.

За съжаление не всички сме имали майки като мащехата на Наполеон Хил, които са ни казвали:

Човек може да постигне онова, което може да си представи.” (6)

Именно „състоянието на ума, познато като вяра” (6) в собствените ми сили, ме освобождава от отрицателни черти като колебание и отлагане(любими похвати на ниското самоуважение). Използвам упражнението „създай успех за себе си”, позволявам на своя ум да е креативен. Така ефективно разпознах толерантността към самата себе си като своя привилегия. И най-интересното е, че когато споделих това с близки, които бяха загубили руля на собствения си кораб-живот, те сграбчиха крилата фраза „Аз заслужавам успех.” и самочувствието им се изгражда отново всеки път когато я кажат. Как може да се усили въздействието?

Това което правя(и каня и другите да се присъединят) когато имам спешна нужда от здрава ръка върху емоциите и мислите си преди изпит, важна среща, представяне на нов продукт, аз се оттеглям за минута-две докато проследявам вдишването и издишването си. Представям си какво наистина искам в тази ситуация. Виждам се като успяла. Наблюдавам хората как се отнасят с мен с респекта, който заслужавам. Правя картината още по-жива и величествена. Чувам въодушевените им гласове. Усещам еуфорията и се вдъхновявам. Отварям очи и реализирам визията.

Какво се случва в обратния случай когато поддържаме негативната визия и поддържаме убеждението „не мога да се справя” „това не е за мен”? След като в собственото си въображение сме изградили тази представа, неминуемо се разминаваме с желания наистина резултат и губим самоуважение, а оттам и търпим неуспех.

Както виждате, ние използваме тези техники постоянно. Какво ни спира да създаваме позитиви, успех и високо самоуважение?

„Винаги помнете дълбоко в сърцето си, че всичко е наред и се случва както трябва. Няма грешки никъде, никога. Това, което ви изглежда нeправилно, е просто ваша погрешна представа.” Робърт Адамс

Когато попитам себе си или моите клиенти „Ако от сегашна позиция си представиш, че седиш и гледаш филма на своя живот, кое е заглавието? А в какъв жанр е?”, чрез отговорът интуициата ми подсказва за това в кое измерение е самоуважението и в коя посока се движи. Има случаи в които човекът, който отговаря на пръв поглед е успешен, с финансов просперитет, в отлично физическо здраве и на върха на кариерата си, но му липсва самоуважение, защото не отговаря на статуса на заобикалящите го хора – няма семейство: „Самотният играч”, монолог. И това го кара да се чувства дискомфортно и понижава самоувереността му. Търси ли са ме и дами, които имат перфектното семейство, здрава емоционална свързаност и подкрепа, щастливи семейни взаимоотношения, но те се чувстват неоценени и нереализирали себе си в професионално отношение: „Домакините”, трагикомедия. Обсъждали сме и случай, в който дамата е на ключова позиция, с върховна кариера, щастливо омъжена с две деца, но понеже няма време за семейството си, постоянно е в депресиращи мисли за това какво лошо може да се случи, защото тя не е добра майка и съпруга: „Птиците”, ужас.

 До тук се очертаха следните нива, според това от къде идва ниското самоуважение:

1. от начина на себеусещане – до колко е способен и компетентен

Ниско: Чувствам се несигурен. Недоволен съм. Жертвах живота си в името на …

Високо: Щастлив съм. Сигурен съм. Спокоен съм. Балансиран съм. Оптимист съм. Решителен съм.

2. от модела на поведение и говорене – какво е поведението като резултат

Ниско: Аз се страхувам за … Заслужават критика. Аз не съм виновен. Аз не мога да го направя. Това е невъзможно.

Високо: Приемам критиката като обратна връзка, а не като провал. Отворен съм спрямо хората. Самоуверен съм. Щедра съм спрямо себе си и другите.

3. от начина на мислене – как мислиш за себе си

Ниско: Аз не мога да се променя. Аз съм прекалено стар. Аз съм прекалено ангажиран.

Високо: Аз мога да го преодолея. Аз се доверявам на интуицията си. Аз заслужавам.

Коучинг процесът е едно от най-добре работещите средства, с които да повишим себеуважението и да върнем баланса устойчиво. Как? Има много и различни техники и практики. От тези, които съм използвала успешно за себе си, близките си и коучинг клиентите, споделих онези, които наистина имат бърз резултат с „Ахаааа …” ефект. В процеса на обучение в Нобъл Манхатън Груп се научих по какъв начин да помагам на себе си и клиентите си да повишат себеосъзнаването си на съзнателно ниво, докато си дават сметка за навиците, поведението, мислите, речта и емоциите чрез които се изразяват.

 „Губещите визуализират наказания за грешките, победителите визуализират награди за успехите.” Доктор Роб

Автор: ИВА МИТЕВА-СЛАВЧЕВА

Есе, част от Дипломен курс за практикуващ коуч към Noble Manhattan Coaching

Библиография

  1. Practitioner Coach Diploma, 2007, Module Eight Building Self-esteem, Noble Manhattan Coaching Ltd
  2. Practitioner Coach Diploma, 2011, Self-Esteem.#Teleclass, Cherry Claus, Noble Manhattan Coaching Ltd
  3. Practitioner Coach Diploma, 2011, Self-Esteem.#Teleclass, Di McLanachan, Noble Manhattan Coaching Ltd
  4. Джон Уитмор, 2009, Коучинг за високи постижения, НЛП България
  5. Антъни Робинс, 1994, Гигантски крачки. Малки промени с огромен резултат. 365 урока по самоусъвършенстване, ИК Кибеа
  6. Наполеон Хил, 2013, Магическата стълба на успеха, Изток-Запад
Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Related Posts

ТРУДНАТА ИСТОРИЯ С ФЕРТИЛИТЕТА И УСПЕШНО РАЖДАНЕ
НА 49 ГОДИНИ СЛЕД 18 ГОДИНИ БОРБА Следващият гост ще бъде една изключително интересна жена.
Етерични масла според типа Хюман Дизайн
Не-Азовата тема на Манифестиращия Генератор е разочарование + гняв. Тези емоции са знак, че са
етерични масла по хюман дизан Етерични масла за всеки генетичен тип според Хюман дизайн
Генераторите могат да имат безкрайна енергия, когато правят нещо, което обичат и ги вдъхновява. Въпреки това
Какво е полезното от получаване на разчитане
Веднъж ми казаха в училището ми за лайф коуч, че знанието има четири нива. Първото