fbpx

Финал – 3 КЛЮЧОВИ ТЕХНИКИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА САМОУВАЖЕНИЕ

0 Comments

Здравей Нов Живот!„Създай успех за себе си” – Следващото значимо за мен и практиката ми упражнение. Аз вярвам, че всички сме родени под щастлива звезда и ако си припомняме връзката с нея постоянно, сме обречени на успех и самоуважение.

За съжаление не всички сме имали майки като мащехата на Наполеон Хил, които са ни казвали:

Човек може да постигне онова, което може да си представи.” (6)

Именно „състоянието на ума, познато като вяра” (6) в собствените ми сили, ме освобождава от отрицателни черти като колебание и отлагане(любими похвати на ниското самоуважение). Използвам упражнението „създай успех за себе си”, позволявам на своя ум да е креативен. Така ефективно разпознах толерантността към самата себе си като своя привилегия. И най-интересното е, че когато споделих това с близки, които бяха загубили руля на собствения си кораб-живот, те сграбчиха крилата фраза „Аз заслужавам успех.” и самочувствието им се изгражда отново всеки път когато я кажат. Как може да се усили въздействието?

Това което правя(и каня и другите да се присъединят) когато имам спешна нужда от здрава ръка върху емоциите и мислите си преди изпит, важна среща, представяне на нов продукт, аз се оттеглям за минута-две докато проследявам вдишването и издишването си. Представям си какво наистина искам в тази ситуация. Виждам се като успяла. Наблюдавам хората как се отнасят с мен с респекта, който заслужавам. Правя картината още по-жива и величествена. Чувам въодушевените им гласове. Усещам еуфорията и се вдъхновявам. Отварям очи и реализирам визията.

Какво се случва в обратния случай когато поддържаме негативната визия и поддържаме убеждението „не мога да се справя” „това не е за мен”? След като в собственото си въображение сме изградили тази представа, неминуемо се разминаваме с желания наистина резултат и губим самоуважение, а оттам и търпим неуспех.

Както виждате, ние използваме тези техники постоянно. Какво ни спира да създаваме позитиви, успех и високо самоуважение?

„Винаги помнете дълбоко в сърцето си, че всичко е наред и се случва както трябва. Няма грешки никъде, никога. Това, което ви изглежда нeправилно, е просто ваша погрешна представа.” Робърт Адамс

Когато попитам себе си или моите клиенти „Ако от сегашна позиция си представиш, че седиш и гледаш филма на своя живот, кое е заглавието? А в какъв жанр е?”, чрез отговорът интуициата ми подсказва за това в кое измерение е самоуважението и в коя посока се движи. Има случаи в които човекът, който отговаря на пръв поглед е успешен, с финансов просперитет, в отлично физическо здраве и на върха на кариерата си, но му липсва самоуважение, защото не отговаря на статуса на заобикалящите го хора – няма семейство: „Самотният играч”, монолог. И това го кара да се чувства дискомфортно и понижава самоувереността му. Търси ли са ме и дами, които имат перфектното семейство, здрава емоционална свързаност и подкрепа, щастливи семейни взаимоотношения, но те се чувстват неоценени и нереализирали себе си в професионално отношение: „Домакините”, трагикомедия. Обсъждали сме и случай, в който дамата е на ключова позиция, с върховна кариера, щастливо омъжена с две деца, но понеже няма време за семейството си, постоянно е в депресиращи мисли за това какво лошо може да се случи, защото тя не е добра майка и съпруга: „Птиците”, ужас.

 До тук се очертаха следните нива, според това от къде идва ниското самоуважение:

1. от начина на себеусещане – до колко е способен и компетентен

Ниско: Чувствам се несигурен. Недоволен съм. Жертвах живота си в името на …

Високо: Щастлив съм. Сигурен съм. Спокоен съм. Балансиран съм. Оптимист съм. Решителен съм.

2. от модела на поведение и говорене – какво е поведението като резултат

Ниско: Аз се страхувам за … Заслужават критика. Аз не съм виновен. Аз не мога да го направя. Това е невъзможно.

Високо: Приемам критиката като обратна връзка, а не като провал. Отворен съм спрямо хората. Самоуверен съм. Щедра съм спрямо себе си и другите.

3. от начина на мислене – как мислиш за себе си

Ниско: Аз не мога да се променя. Аз съм прекалено стар. Аз съм прекалено ангажиран.

Високо: Аз мога да го преодолея. Аз се доверявам на интуицията си. Аз заслужавам.

Коучинг процесът е едно от най-добре работещите средства, с които да повишим себеуважението и да върнем баланса устойчиво. Как? Има много и различни техники и практики. От тези, които съм използвала успешно за себе си, близките си и коучинг клиентите, споделих онези, които наистина имат бърз резултат с „Ахаааа …” ефект. В процеса на обучение в Нобъл Манхатън Груп се научих по какъв начин да помагам на себе си и клиентите си да повишат себеосъзнаването си на съзнателно ниво, докато си дават сметка за навиците, поведението, мислите, речта и емоциите чрез които се изразяват.

 „Губещите визуализират наказания за грешките, победителите визуализират награди за успехите.” Доктор Роб

Автор: ИВА МИТЕВА-СЛАВЧЕВА

Есе, част от Дипломен курс за практикуващ коуч към Noble Manhattan Coaching

Библиография

  1. Practitioner Coach Diploma, 2007, Module Eight Building Self-esteem, Noble Manhattan Coaching Ltd
  2. Practitioner Coach Diploma, 2011, Self-Esteem.#Teleclass, Cherry Claus, Noble Manhattan Coaching Ltd
  3. Practitioner Coach Diploma, 2011, Self-Esteem.#Teleclass, Di McLanachan, Noble Manhattan Coaching Ltd
  4. Джон Уитмор, 2009, Коучинг за високи постижения, НЛП България
  5. Антъни Робинс, 1994, Гигантски крачки. Малки промени с огромен резултат. 365 урока по самоусъвършенстване, ИК Кибеа
  6. Наполеон Хил, 2013, Магическата стълба на успеха, Изток-Запад
Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Related Posts

ТРУДНАТА ИСТОРИЯ С ФЕРТИЛИТЕТА И УСПЕШНО РАЖДАНЕ
НА 49 ГОДИНИ СЛЕД 18 ГОДИНИ БОРБА Следващият гост ще бъде една изключително интересна жена.
КОД МАМА НА АРЕНА НА ДАМСКИЯ БИЗНЕС 2024
Код МАМА не е просто проект, а кауза, пътеводна светлина за всяка жена, която носи
хипноза ЗДРАВЕЙ, НОВ ЖИВОТ!
Ти, който се чудиш как да промениш реалността си и се питаш достатъчно ли е
Етерични масла според типа Хюман Дизайн
Не-Азовата тема на Манифестиращия Генератор е разочарование + гняв. Тези емоции са знак, че са