«

»

юни 20 2014

Разпечатай това Публикация

По какво да познаем добрият учител?

coaching „Не можем да решим проблемите като използваме същия начин на мислене, който сме използвали когато сме ги създавали.“А.Айнщайн

Изключително ми е приятно да констатирам, че съм си избирала добри учители през целия си живот. Това ме отведе до най-точните школи, които имат за цел да провокират човека да потърси отговорите в себе си, така че да осъзнае, разкрие и развие личния си потенциал. Едно от тези направления е коучингът.

Какво е да имаш добър учител? В началото си мислех, че колкото повече ученици има даден учител, толкова е по-добър. Нека направя едно лирическо кратко отклонение с лично споделяне: Може би защото израстнах в семейство, в което ме възпитаваха, че родителите и учителите са тези, които знаят по-добре от мен какво е най-доброто за мен и по всякакви начини ме вкарваха в „правия“ път. Според тях. Сега вече разбрах, че те са го правили, защото са смятали, че това е най-добре за мен, за да ме предпазят от „грешки“. Не ги обвинявам, защото и тях така са ги учили. Това е било тяхното разбиране и за голяма моя радост, родителите ми вече също разбраха, че има и други пътища във възпитанието. И тези пътища стъпват на база на вече променено мислене и последвало го действие.

Обикновено новото е добре забравено старо и точно поради тази причина трудно си пробива път отново. Затова и истинските учители имат малко ученици. От друга страна добрият учител не се обгражда с ученици, които сляпо го следват и са зависими от него. Точно по това можем и да го разпознаем. Защото той оставя след себе си учители. Кой е учител тогава? Онзи, който е съумял да се самореализира. Да има куража да си задава въпроси. Да има упорството да намира отговорите изцяло в себе си. Да се осмелява да навлиза в себе си и да открива все по-нови нива на потенциала си. Да упорства докато ги реализира. Да е отворен към другите хора и да уважава точно тези способноси у тях. И не на последно място, чрез личният си пример да ги увлича. Как може да го прави?Като съумява да трансформира собствените си емоции и чувства на база сменен фокус на мисли. Без да съди себе си, нещо или някой друг.

След като го разбрах, започнах да ставам осъзната за тази версия на живота и реалността, която създаваме. Тогава всички факти, събития, хора, всичко започна да подкрепя този избор на начин на възприятие на случващото се. Например, забелязах, че колкото е по не се познава човек, толкова той има външна потребност от повече хора да му потвърждават обратното. И става зависим от външни фактори, които подхранват страховете му. Защото на основа закона за привличане на доминантните мисли и емоции, ние материализираме както най-големите си радости така и страхове.

За да решим проблемите, които имаме в момента, трябва да се позовем на едно по-високо ниво на интелигентност, от колкото когато сме били докато ги създаваме. Дали ще го наречем подсъзнание, свръхсъзнание, друго ниво на съзнание, интуиция или висша интелигентност, ние реално даваме един и същи отговор. Ние можем да се справим с всичко и всички възможности са в нас. Така всеки път ние израстваме и се превръщаме в учители на самите себе си. И на всеки който чуе интуицията си и избере пътя на щастливия живот.

Това е работата на коуча. Така погледнато коучът е добър учител. Той помага на хората чрез подходящо зададени силни въпроси да открият отговорите в тях самите. Чрез тези отговори те опознават и проявяват по най-добрия начин личния си неизчерпаем ресурс в съответствие с личните си ценности. Така се гарантира реализирането на една от основните ни цели – да си припомним и заживеем изначалното си предназначение – да бъдем щастливи и да израстваме в споделена радост, докато се разгръщаме в удовлетворение заедно с околния свят.

„Единственото наистина ценно нещо е интуицията.“А.Айнщайн

p.s. Това са лични рамисли след навлизането ми в същността на кучинг процеса. Те са провокирани от всичко, което знам до момента от личен опит и от учебния материал от Noble Manhattan.

С благодарност към моите учители: Джерард О’Донован, Катрин Прентес, Естер Хикс, Луиз Хей, Байърд Спалдинг и всички авторитети, които от които се уча.

cropped-iva-miteva-slavcheva1.jpgКогато имате нужда от някой, който да Ви помогне да решите свой проблем или да постигнете „невъзможна“ мечта:

Намерете ме в частни съобщения тук или на e-mail: ivamitevaslavcheva@gmail.com

или на тел. +359888936452

За автора

Iva Miteva-Slavcheva

Постоянен линк към тази тема: https://ivamiteva.com/%d0%bf%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d0%b5%d0%bc-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d1%83%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *