fbpx

ОТ КЪДЕ ИДВАТ УБЕЖДЕНИЯТА И КАК СЕ ОТРАЗЯВАТ ВЪРХУ НАС

0 Comments

Ограничаващи вярванияКакво е усещането да разбереш, че повечето от онова, което вярваш за себе си и своите ограничения е базирано на една илюзия, формирана от идеи, които управляват ума? Голяма част от нашето разбиране за това кои наистина сме, е функция на убежденията ни, които са еднакво верни и неверни, когато за първи път сме изложени на тях. Всеки човек притежава подсъзнателна способност да се придвижва към осъзнаването на своите вярвания. И това се случва най-често в два случая – или когато сме се сблъскали с проблем/казус/ситуация или когато сме се придвижили в посока на постигане на възнамерена цел по различен от обичайния начи.

Онова, което ни подкрепя или спира, е нашето убеждение до колко можем или не да се приближим с още една крачка към успеха. Така нашите разбирания се превръщат в най-големият ни помощник или в най-строгият ни тъмничар. Убежденията са правилата, по които ние живеем своя живот. До колко те ще са вдъхновяващи, насърчаващи, освобождаващи и подхранващи, зависи от нашата осъзната способност да вярваме и правим онова, за което говорим и се представяме, че сме. И обратното – всеки път, когато имаме увереност, че не сме способни, нашите цели се превръщат в невъзможни и ние си слагаме оковите на ограниченията.

При справка с българския тълковен речник, веднага можем да разберем безкрайния потенциал, с който разполагаме ако само за няколко минути на ден се оттеглим навътре в себе си и се запитаме „От къде идват днес моите убеждения, които ме карат да се чувствам добре? А зле? И какво ако изляза от тях и си позволя да видя и другата страна на монетата?”

Убеждения:

 1. Впечатление, мнение; съзнание, увереност.

 2. Възгледи, идеи, разбирания, вярвания.

Ние сме тези, които избираме от къде да почерпим опит и идеи. Ние сме тези, които имаме възможност да променим или не своите вярвания. Колкото е лесно когато сме деца, толкова по-сложно става докато растем. И според мен има четири   причини, според които ние се държим все едно, че нашите разбирания са истина:

 • мислите, които допускаме и поддържаме в ума си;

 • волята ни да предприемем промяна в правилата на играта, наречена „Животът на уникалния човек Х”;

 • реакциата на заобикалящата ни среда и други хора и същества, с които влизаме в контакт.

 • нашият предшестващ опит и емоциите, които са ни владели до и след постигане или не на резултата;

Ако си представим, че нашият ум е искрящо чиста вода от планински извор, нека се спуснем по течението му. Докато преминава през планината и малките селца, водата все още до някъде е чиста. Този етап отговаря на нашето детство и на едно идеално юношество.

Какво се случва с нас и нашият ум докато растем? Нашите родители, семейство, учители, връстници и приятели се грижат да си набавим житейски опит. В повечето случаи посъзнателно те ни вменяват тяхната версия за живота, загрижени за нашето физическо оцеляване и адаптиране в социума. Има и случаи на съзнателно изливане на техните води на мислите и преживенчески опитности. А как функционира човешкият ни ум? Съгласно информацията от Noble Manhattan Life Coaching – Distance Learning Course /NMLCDLC/ Module Six – Beliefs, нашият подсъзнателен ум е абсолютно неосъждащ и приема без въпроси вярванията, които се формират на съзнателно ниво и след това ги складира в нашия ум. Точно както в подреден кабинет със заключени шафове с папки информация от възприети думи, фрази, емоции, чувства, поведение, реакции, които формират нашите убеждения. И така всеки път когато имаме постъпваща към нас информация, ние се обръщаме към някой шкаф, отваряме папката с информация и реагираме както обикновено. Кога за последно наблюдавахте как се възпитават деца? А спомняте ли си какво дете бяхте? Аз си припомних. Първо с доверие приемах всичко, което моите родителите ми казваха за живота, за мен самата за чиста монета. И вярвах, че аз съм това, в което те ме възпитаваха. С много любов и грижа разбира се, за което съм им благодарна. Те са смятали, че това е най-доброто за мен(както и всеки родител за неговото дете), поради простата причина, че те самите така са били отглеждани и възпитавани. Техните възгледи и разбирания са били адекватни към техния житейски опит и идеи за света, за средата в която сме живели също. Ограничаващи или разгръщащи са били те? Следвайки реката на живота в някои случаи са били вярвания, които са ме спирали да откривам и изследвам непознати сфери от света и моите способности, създавали са в мен самоограничения, колебания, зацикляне в коловоза на едностранчивото мислене: „за да успееш трябва да завършиш техническо образование”, „бавноподвижна си”, „това не ти се отдава”. От сегашна гледна точка това се оказа полезно, защото именно на тези случаи дължа срещата ми с разкриващата сила на коучинга. Имало е и събития и отговори, които са довели до разгръщане на моя потенциал като изходна реакция: „ти си отличен литератор” „пишеш и говориш гладко и забележително”, „имаш развито въображение”, „имаш дарба за артист и философ”, „упорита си и постигаш целите си”. Как се справяме с ограничаващите вярвания?

„Разбирането, че ние сме човешки същества, а не човешки действия, е полезно”, NMLCDLC

Какво ни спира да пробваме различни неща? Какво повлиява на нашето отношение или поведение?

Да се върнем към спускането по течението на водата на нашия ум. Навлизайки в младежките години, можем да направим аналогия с преминаването през големи градове и изливането на токсини. В университетите ни бомбандират с остаряла(в повечето случаи) информация, която държат да заучаваме и възпроизвеждаме без въпроси. От медиите ни заливат с новини и продукции, които ни налагат определен модел на реакции и стимулират познати и търсени поведения.

За удобство се концентрираме в два основни типа вярвания, които се формират като резултат – ограничаващи и разширяващи. И в двата случая тези наши вярвания се преобразуват в самоизпълняващи се пророчества. В коучинг процесът е изключително важно да познаваме силата на убежденията, която ни помага да подкрепяме клиентите в идентифицирането на техните, докато проверяваме къде са те спрямо техния интерес. Това от своя страна води до осъзнаването и поемането на отговорност за действията. Ограничаващите вярвания спират нашия потенциал да се разгърне в пълнота. Според NMLCDLC данните към 2000та година сочат, че над 56 000 мисли на ден преминават през умът ни и 70% от тях са негативни! Тъй като мозъкът ни е устроен, така че информационните импулси, които приемаме чрез шестте си сетива, преминават по пътя на най-малкото съпротивление по познати „магистрали” между нашите дендрити*(виж wikipedia.org), на изхода като реакция ние проявяваме склонност към повтаряемо поведение, емоция, чувство или мисъл. Като елиминираме или подменим негативните мисли с положителни, ще заставим негативният път да спре да се самоподдържа. Това можем да го постигнем чрез разговор със себе си – самостоятелно или с външна подкрепа(най-добре е коучинг, защото чрез него ние имаме гарантирано приучаване към самоотговорност и самоконтрол според нашите цели и способности към даден момент)

„Ние не можем да променим събитията – те просто ще случват – но ние можем да повлияем на следствието от събитието като контролираме реакцията си на него.”, NMLCDLC

 Как повлияваме убежденията сиКак можем да повлияваме на резултатите? Има много начини и всички те са ориентирани към самонаблюдение какви мисли поддържаме в ума си, как те влияят на нашето поведение и какви навици определят ежедневието ни. Всички тези параметри дефинират доколко сме удовлетворени от живота, който живеем и какво още бихме искали да постигнем. Една от добрите дълготрайни и предизвикваща промяна практики, според NMLCDLC, е да започнем стъпка по стъпка по йерархията надолу:

 1. знанието и образованието

 2. парадигмата

 3. личните вярвания

 4. отношението

 5. чувствата

 6. действията

 7. резултатите

Какво избираме – живот в ограничение или постигане на цели, успехи и удовлетворение?

Докато преминаваме напред през градове и градчета, водата на нашия ум се замърсява все повече. Тя вече въобще не е онази бистра и искряща, но все още е годна за пиене, особено след преваряване или филтриране. Отпадъците си имат техен „език” и можем да ги разпознаем по типичното мислене от типа:

„Знаех си аз, че така ще стане.” „На мен все така ми се случва.” „Никога не мога да го направя правилно.”

А кое влиза в роля на нагревател-изпарител или филтър? Това е подмяната им, като за целта най-лесно можем да станем по-осъзнати за всеки път когато успеем в нещо (все пак животът е като синусоида със своите пикове и спадове!) и да започнем да се окуражаваме с положителен разговор със себе си и поощрения.

„Чакай малко, какво правиш? Нима отново искаш да те боли? Да страдаш? Да ти е тъжно? Това не може да се случва отново!” „Това не се отнася за мен.” Ще бъда малко по-добър следващия път.” „Знаех си, че мога да го направя!” „Аз съм толкова добър!” „Мога да го направя отново!”

Такъв тип разговор със себе си е от изключително важно значение за мен и като коуч. Само когато аз съм в баланс, мога да асистирам на моите клиенти като ги слушам интуитивно, за да се справят с техните различни убеждения.

Светът, през който преминава нашата реката на нашия ум е един и същевременно толкова различен за всеки. Той не е предварително предопределен по външни условия и обстоятелства. Ние чрез нашите чести мисли, определящи убежденията ни, които се превръщат в навици, можем да променяме коритото, по което реката тече. Това се случва като ставаме по-осъзнати за нашите вярвания. Те са породени от това, в което на подсъзнателно ниво сме складирали картини на онова, в което вярваме, че сме. И ако изберем да функционираме като пълноценна система, ще започнем да разбираме напълно, че каквото правим, начинът по който го правим и поради каква причина го правим, подрежда една нова галерия от добри картини. И по какъв начин нашите убеждения се отразяват на поведението ни от тук нататък?

„От тук нататък повече не хленча, не отлагам и не се нуждая от нищо. От този момент заявявам, че съм свободен от всякакви ограничения и въображаеми граници.Уолт Уитман, американски поет

На съзнателно ниво ние филтрираме своята реалност на база лични вярвания. Разбирането на взаимодействието между съзнание и подсъзнание е ключ. Променяйки как съзнателният ни ум интерпретира входящата информация от сетивата ни, ние въздействаме на мислите, емоциите и картините, които избираме да приемем. Докато сме нащрек за този прощес, в живота ни, ще се променят и мислите, които складираме в подсъзнанието си. Така избирайки позитивната, конструктивната, стимулиращата нагласа, ние изграждаме убеждения, че заслужаваме най-доброто от всичко и това е онова, което ще си вземем обратно.

Този, който е заобиколен от факти и не си позволява никаква изненада, никакъв проблясък на интуицията, никакви велики хипотези, никакъв риск, се намира в заключена килия. Дори невежеството не запечатва ума така здраво.Алберт Анйнщайн, немски физик

В ролята ми на коуч се срещам често с хора с редица ограничаващи вярвания, които не осъзнават, че ги имат. Тези рестриктивни вярвания се отразяват върху техните отношения, чувства и емоции и диктуват техното поведение и представяне. Известно е, че ограничаващите убеждения са и токсични. Аз самата дори имах случай докато бях студентка в Техническия Университет, в който си казвах, че не съм подготвена за даден изпит и не заслужавам да го взема. Резултатът беше ясен – явих се на поправителен. При същите знания, без допълнително усилие, но само с вярата ми, че знам всичко от учебния материал и съм най-добрата, само след две седмици аз бях оценена с отличие!

Има случаи, в които студенти-лекари вярват, че са болни само като си поставят диагноза докато учат и придобиват симптомите на болестта. Интересен факт е, че не само при тях се получава тази игра между съзнание-подсъзнание-поведение!

Каквото вярваме поражда и съответното му. Ролята ми на коуч е да се интересувам доколко това е подходящо в конкретен процес.

Как можем да предизвикаме ограничаващите убеждения?

Като начало оставайки в личен баланс и слушайки интуитивно своя клиент, мога да идентифицирам някои от най-често срещаните ограничаващи вярвания:

1. Избор между две решения: „Трябва ли да го правя или не по този начин?

2. Забиване в коловоз: засядане в едни и същи действия и поведение, които вече не носят желания резултат.

3. Безцелното витаене в облаците: мога да го направя утре, а утре никога не идва.

4. Самосаботаж: „Късметът ми си отиде.”

5. Външно въздействие: „И без това всички казват, че не мога да го направя.”

 Важно е да се идентифицира кои са ограничаващите вярвания и тогава може да се предизвикват те. Едновременно с това е добре да се поощряваме, че можем да бъдем и по-добри. Има множество подходи като например позитивните потвърждения и рефлексия; утвържденията; прерамкиране; пречупващи модели; усилващи котви; рационален анализ; разпознаване и излизане от зоната на комфорт.

Като коуч мога да подкрепям себе си и клиентите за откриване на нови убеждения: Кои са вярванията относно твоя потенциал? Какво те мотивира? Каква е отговорността ти да го постигнеш? И др.

Обстоятелствата влияят на нашите позитивни и негативни убеждения. Ние имаме изборът дали и как да се научим да реагираме. Малките деца се раждат себеобичащи се, себеуважаващи се и приемащи се. Те са щастливи и цялостни. Във всеки един от нас винаги съществува същото такова дете, което вярва, че то е неограничено и всичко му е позволено. Кога забравихме за него и поради каква причина понякога ни е толкова трудно да приемем себе си и другите като такива?

 А кой можеше да предположи, че убежденията на един тих и непретенциозен адвокат и пацифист, ще успеят да разлюлеят една огромна империя? И все пак решенията на Махатма Ганди, възгледите и вярата му в ненасилието като средство да се помогне на индийския народ да възвърне контрола над страната си, задвижи неочаквана поредица от събития.

Автор: Ива Митева-Славчева

Това есе е разработено по изискванията на Noble Manhattan и се изисква като част от студенското портфолио по учебния план за обучение за диплома за международно пракикуващ коуч.

 Библиография:

 1. Noble Manhattan, Life Coaching – Distance Learning Course, Beliefs, 2000
 2. Joseph O’Connor and Andrea Lages, Coaching with NLP, 2004
 3. Antony Robbins, Giant Steps – Small Changes to make a Big Difference: 365 Daily essons in Self-Mastery, 1994
 4. Pam Grout, E-Squared, 2013
 5. Eldon Taylor, Mind Programming, 2009
 6. onlinerechnik.com – Български тълковен речник
 7. wikipedia
Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Related Posts

ТРУДНАТА ИСТОРИЯ С ФЕРТИЛИТЕТА И УСПЕШНО РАЖДАНЕ
НА 49 ГОДИНИ СЛЕД 18 ГОДИНИ БОРБА Следващият гост ще бъде една изключително интересна жена.
хипноза ЗДРАВЕЙ, НОВ ЖИВОТ!
Ти, който се чудиш как да промениш реалността си и се питаш достатъчно ли е
Етерични масла според типа Хюман Дизайн
Не-Азовата тема на Манифестиращия Генератор е разочарование + гняв. Тези емоции са знак, че са
етерични масла по хюман дизан Етерични масла за всеки генетичен тип според Хюман дизайн
Генераторите могат да имат безкрайна енергия, когато правят нещо, което обичат и ги вдъхновява. Въпреки това