fbpx

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЗА КОУЧИНГ

0 Comments

Iva CoachКогато засадим едно семе на роза в земята, забелязваме, че то е малко, но ние не го критикуваме като “безкоренно и безстеблено.” Ние се отнасяме към него като към семе, на което даваме вода и го подхранваме според неговите нужди. Когато за първи път то се покаже над земята, ние не го осъждаме като незряло и неразвито, нито пък критикуваме пъпките, че не са отворени, когато се появяват. Ние заставаме в почуда от вътрешния процес, който се случва и даваме на растението грижата, която му трябва на всеки етап от неговото развитие. Розата си е роза от момента на семето до времето, когато тя умира. От тази перспектива, по всяко време тя съдържа целия му потенциал. Изглежда, че постоянно е в процес на промяна и все така, във всяка една фаза, във всеки един момент, тя винаги е перфектната.”

Тимоти Галуей

Нека тръгнем от метода на Сократ (4 в.пр.н.е.), и минем през древните англосаксонци(11) (12) (XV век). След това да се спрем в Оксфордския университет (XVIII век), за да отворим оксфордския речник и видим много варианти на какво е „коучинг”, ще стигнем до 70-те години на XIX век когато считаният за баща на коучинга Тимоти Галуей описва своя подход в книгата си „Вътрешната игра на голф”. Нека бъдем реалисти и видим очевидното днес – коучингът е много милионна индустрия и спред проучванията през 2009 г. е била втората най-бързо разрастваща се професия след ИТ специалистите! В България последните години също набира популярност, но и среща все още неразбиране.

Можем да открием различни определения за коучинг. Дори в официални стандарти, отнасящи се до различни хора и области на приложение, няма обща дефиниция.

Моята цел в този документ е докато давам определение какво е, да представя базисните принципи как работи коучинга според водещи школи и авторитети. Ще стъпя на основата, в която са ме обучавали в Нобъл Манхатън Коучинг. Какви умения и способности са от съществено значение за добрия коуч, последвани от важни уточнения. Следва прецизиране какво не е коучинга и как се различава от консултиране, терапия и психоанализа, за да се изтъкнат дълбоките му психологически дълбочини. Чрез подробното и задълбочено разбиране в рамките на формата на този документ, ще изведа според моето разбиране и заключение какви са ползите за клиента и към кои области се обръща, за да отговори на изискванията на клиентите.

 Какво е?

„Във всеки човешки стремеж винаги има две области на ангажираност: външна и вътрешна. На външната арена се играе за преодоляване на външни пречки, за да се постигне външна цел. Вътрешната игра се случва в рамките на ума на самия играч и се играе срещу такива пречки като страх, съмнение в себе си, загуба на фокус, ограничаващи предположения или убеждения. Вътрешната игра се играе за преодоляване на самоналожени препятствия, които пречат на отделната личност или отбор да имат достъп до пълния си потенциал.”

Тимоти Галуей

Терминъткоучинг” в буквален превод(11)(12) идва от стара англосаксонска дума за транспортно средство, нещо което ще ви отведе от мястото където сте сега до там, където искате да сте. „Коучът” според краткия оксфордски речник е човек, който лично тренира друг, за да постигне целта си, дава насоки или съвети, за да си вземе изпит. До колко са полезни тези определения? На мен лично тази информация ми е крайно бедна откъм смисъл, защото тези неща могат да бъдат извършени по много различни начини от някой, който няма абсолютно никакво отношение към коучинга.

Дефиниции

Истина е, че коучингът има много лица, много варианти и много измерения според целите и обстоятелствата. (9) От тук и многото и различни дефиниции, малка част от които са:

Коучингът се стреми да…

… Следва продължение …

Референции

 1. Тhe Inner Game of Tennis, Tim Gallwey 1974
 2. The Power of Positive Thinking, Dr Norman Vincent Peale, first published in

1952

 1. Freedom and the college, Alexander Meiklejohn 1923
 2. Coaching for Performance, John Whitmore 1992
 3. Educational review, Volume 60 Doubleday, Doran, 1920 Vols. 19-34 include “Bibliography of education” for 1899-1906, compiled by James I. Wyer and others
 4. The Journal of the National Education Association, Volume 1 National Education Association of the United States, The Association, 1916
 5. IIC&M, Issue 3: July 2013
 6. Gerard O’Donovan, Founder and CEO of Noble Manhattan Group
 7. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82, октомври, 2015
 8. Фостър, К., Джак Канфийлд. Питай и ще успееш. , 2011 Intense
 9. http://dictionary.reference.com/browse/coach
 10. http://www.etymonline.com/index.php?term=coach

 

Библиография

 1. Practitioner Coach Diploma, 2007, Noble Manhattan Coaching Ltd
 2. Practitioner Coach Diploma, 2011, #Teleclasses, Noble Manhattan Coaching Ltd
 3. Harvard Business School Publishing Corporation, 2008, Коучинг и менторство. Как да развивате най-големите таланти и да постигнете по-добро изпълнение, ИК Класика и стил
 4. Джоузеф О’Конър и Андреа Лейджис, 2012, Коучинг с НЛП, ИК Колибри
 5. Джон Уитмор, 2009, Коучинг за високи постижения, НЛП България
 6. Дейвид Клатърбък, 2012, Коучинг на екипи и работни групи, НЛП България
 7. Антъни Робинс, 1994, Гигантски крачки. Малки промени с огромен резултат. 365 урока по самоусъвършенстване, ИК Кибеа
 8. Наполеон Хил, 2013, Магическата стълба на успеха, Изток-Запад
 9. Max Landsberg, 2002, The TAO of coaching
 10. Gerard O’Donovan, 2011, A Coach’s Story
 11. Henry Kimsey-House, Karen Kimsey-House, Philip Sandahl and Laura Whitworth, 2011, Co-Active Coaching
 12. Graham Lee, Leadership Coaching, 2013
Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Related Posts

ТРУДНАТА ИСТОРИЯ С ФЕРТИЛИТЕТА И УСПЕШНО РАЖДАНЕ
НА 49 ГОДИНИ СЛЕД 18 ГОДИНИ БОРБА Следващият гост ще бъде една изключително интересна жена.
БИЛКИ ЗА ЗАБРЕМЕНЯВАНЕ
Увеличете шанса си да забременеете по естествен път! Клиничните наблюдения показват впечатляващи резултати при смесване
КОД МАМА НА АРЕНА НА ДАМСКИЯ БИЗНЕС 2024
Код МАМА не е просто проект, а кауза, пътеводна светлина за всяка жена, която носи
хипноза ЗДРАВЕЙ, НОВ ЖИВОТ!
Ти, който се чудиш как да промениш реалността си и се питаш достатъчно ли е