«

»

Дек. 10 2015

Разпечатай това Публикация

КАКВО НЕ Е КОУЧИНГ

Коучинг

„Във всяка проблемна област от вашия живот вие се явявате и проблема, и неговото решение едновременно“ Джон Кехоу

Коучингът не е консултиране, терапия, менторинг, обучение или тренинг. Коучингът се отличава от тези неща, защото:

 •  Коучингът не предполага готови рецепти

Коучингът помага на клиентите да намерят собствен път и способности да достигнат целите си, да развият необходимите навици и умения. Коучърите са експерти в това да задават правилните въпроси и да подпомагат Клиента да направи открития за себе си, да внесе по-голяма яснота, да пробуди себесъзнанието си, да създаде желание за действие за достигане на конкретните цели.

 • Коучингът не работи с миналото, а е насочен към бъдещето

 

Коучингът започва сега и е устремен към бъдещето. Коучингът подпомага Клиента да изясни ценностите и намеренията си, да създаде визия за бъдещето и разработи практически план за действие за постигане на набелязаните цели.

 • В коучинга не съществува преливане на външни знания и опит

Клиентът сам избира върху какви предизвикателства да работи в сесията, какви ресурси да ползва, кои са неговите резултати.

Как се различава от консултиране, терапия и психоанализа?

В коучинга Клиента увеличава своята осведоменост и благодарение на нея, взима собствено устойчиво решение. Коучингът е ефективен с дълготраен потенциал за развитие и подкрепа.

Коучингът се фокусира върху умственото и емоционално израстване с фокус в бъдещото развитие, а не миналите грешки. Следва се пътя на мечтите, докато в процеса съвместно се създава пътуване към оптимално удовлетворение от живота. Наблюдава се и лечебен ефект, но по между другото. Той идва от откриването на силните страни, усещането за повече радост, зареждане с нова любов на работата, живота и самата личност.

В бизнес консултирането консултантът се интересува и работи с бизнес системата като цяло. Той използва своите знания и опит, за да направи диагностика на настоящето състояние, да прогнозира как би се развила тя в определени бъдещи рамки и да препоръча даден курс за действие. Клиентът може да го приеме или не.

Терапията и психоанализата се интересуват и работят за лекуване на психическото здраве и е ориентирана към оздравяване на миналото и прогноза за възстановяване. Тук се работи с норми и стандарти на поведение, състояния подлежащи на диагностициране, медицински модели, когнитивни модели, препоръки, монолог, „терапевтът / психоаналитика винаги са не една ръка разстояние”.

Терапевтът е археолог, докато коучът е архитект.

Ползите за клиента

„Ние не получаваме мъдростта, ние трябва да я открием в нас самите.”

Марсел Пруст

 Да преодолее това, което стои на пътя към успеха му – “вътрешните пречки” на страха, съмнението, самоосъждането и ограничаващите вярвания, които често ни карат да се борим с това, което правим.

Да промени начина на мислене, нагласите, управлението. Това най-лесно се постига чрез обучения в soft skills, каквито са управленските и търговските. Накратко, това е нещото, което коучинга може да даде – да помогне на Клиента да живее по-щастлив и пълноценен живот, да израства и увеличава своя потенциал, да повиши производителността си.

Всички знаем, че знанието е най-трайно, когато идва от анализ на собствения опит. Именно това прави този подход по-ефективен, отколкото различните форми на обучения за мениджъри. Когато човек сам е стигнал до някакво решение, той е по-мотивиран да го изпълни. Когато решението му е наложено отвън, дори да е обяснено много ясно защо трябва да се прави, той се отнася по различен начин и не го приема като свое.

Коучингът е нужен, защото помага на хората да достигат своите цели:

 • По-бързо;
 • По най-ефективния начин;
 • Да научат много неща за себе си.

 Области на справяне

Коучингът помага да осъзнаем своята уникалност, да се научим да се обичаме и уважаваме, да се чувстваме уверени и да открием личната си мисия.

Персоналният коучинг е свързан с личностно развитие. Спомага за увеличаване на удовлетвореността от работата, разгръщане на талантите и уникалността.

Индивидуалните коучинг сесии са за всеки, който иска да промени живота си, да го направи по-пълноценен, изпълнен със страст. Индивидуалният коучинг следва посоката на клиента в личното му пътуване през предизвикателствата и страховете му към постигане на целите и мечтите му.

На кратко той може да постигне:

 • Високи постижения на индивидуално ниво;
 • Баланс между професионалния и личния живот;
 • Самоувереност – намиране на вътрешните ресурси и потенциал и разгръщането им в средата, която ни заобикаля, в работата, в личния живот;
 • Удовлетвореност – коучинг за развитие на кариерата и личността;
 • Пълноценност – да живееш тук и сега, да можеш да танцуваш в мига;
 • Развитие – визия за развитие, изпълнена с ценност, мисия, цели;
 • Ускоряване на индивидуалния прогрес чрез усъвършенстване на ключовите компетенциите и разкриване на пълния потенциал и умения на личността.

 Коучинг за лидери

Той спомага за развитието на потенциала на лидера, състоянието на …

… Следва продължение …

Референции

 1. Тhe Inner Game of Tennis, Tim Gallwey 1974
 2. The Power of Positive Thinking, Dr Norman Vincent Peale, first published in

1952

 1. Freedom and the college, Alexander Meiklejohn 1923
 2. Coaching for Performance, John Whitmore 1992
 3. Educational review, Volume 60 Doubleday, Doran, 1920 Vols. 19-34 include “Bibliography of education” for 1899-1906, compiled by James I. Wyer and others
 4. The Journal of the National Education Association, Volume 1 National Education Association of the United States, The Association, 1916
 5. IIC&M, Issue 3: July 2013
 6. Gerard O’Donovan, Founder and CEO of Noble Manhattan Group
 7. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82, октомври, 2015
 8. Фостър, К., Джак Канфийлд. Питай и ще успееш. , 2011 Intense
 9. http://dictionary.reference.com/browse/coach
 10. http://www.etymonline.com/index.php?term=coach

 

Библиография

 1. Practitioner Coach Diploma, 2007, Noble Manhattan Coaching Ltd
 2. Practitioner Coach Diploma, 2011, #Teleclasses, Noble Manhattan Coaching Ltd
 3. Harvard Business School Publishing Corporation, 2008, Коучинг и менторство. Как да развивате най-големите таланти и да постигнете по-добро изпълнение, ИК Класика и стил
 4. Джоузеф О’Конър и Андреа Лейджис, 2012, Коучинг с НЛП, ИК Колибри
 5. Джон Уитмор, 2009, Коучинг за високи постижения, НЛП България
 6. Дейвид Клатърбък, 2012, Коучинг на екипи и работни групи, НЛП България
 7. Антъни Робинс, 1994, Гигантски крачки. Малки промени с огромен резултат. 365 урока по самоусъвършенстване, ИК Кибеа
 8. Наполеон Хил, 2013, Магическата стълба на успеха, Изток-Запад
 9. Max Landsberg, 2002, The TAO of coaching
 10. Gerard O’Donovan, 2011, A Coach’s Story
 11. Henry Kimsey-House, Karen Kimsey-House, Philip Sandahl and Laura Whitworth, 2011, Co-Active Coaching
 12. Graham Lee, Leadership Coaching, 2013

За автора

Iva Miteva-Slavcheva

Постоянен линк към тази тема: https://ivamiteva.com/%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d0%bd%d0%b5-%d0%b5-%d0%ba%d0%be%d1%83%d1%87%d0%b8%d0%bd%d0%b3/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *