«

»

Окт. 06 2014

Разпечатай това Публикация

Емоционална интелигентност – какво е това?

Iva Miteva-Slavcheva

„Емоционалната интелигентност обхваща пет основни области:
1. Познаване на собствените емоции. Самоосъзнатостта, пълноценното възприемане на чувството, докато то още трае, е ключов елемент от емоционалната интелигентност. Способността ни да наблюдаваме чувствата си във всеки един момент е от особенно голяма важност за нашето себепознание. Ако не можем да забележим истинските си чувства, ние ставаме техни роби. Хора, които са по-уверени в чувствата си, направляват по-добре живота си, тъй като имат по-ясно отношение към личните си решения – от избор на спътник в живота, до избор на работа.

2. Управление на емоциите. Има начини чрез които да контролираме чувствата си и така да повишаваме самоосъзнатостта си. Това се изразява в адвекватно умение да утешаваме себе си, да се отърсваме от пълзящата тревога, мъка или раздразнителност. Хора със слаби заложби в тази сфера, непрекъснато се борят с чувства на дисстрес, докато онези, които са Майстори в управлението, могат да се възстановяват много бързо от превратностите в живота.

3. Умение за самостоятелно мотивиране.

4. Признаване на емоциите на другите. Емпатия – способност, свързана с емоционалната осъзнатост и най-основната човешка способност. Емпатичните хора са по-чувствителни спрямо емоциите и нуждите на другите хора и улавят най-финните сигнали за това.

5. Стабилни връзки. Изкуството на връзката до голяма степен предполага умение да управляваме емоциите на другите.

Логиката на сърцето или на емоционалния ум е асоциативна – тя възприема определени елементи, които символизират дадена реалност или пък спомена за тях като самата реалност. Ето защо подобията, метафорите и образите влияят пряко върху емоционалния ум. В тази логика мисълта и свободните асоциации определят хода н а реалността, един предмет символизира друг, едно чувство замества друго, цялостите биват сведени до своите части, не съществува време, няма причинно-следствена връзка. В първичния мисловен процес няма отрицание, всичко е възможно. Именно затова за логиката на сърцето е важно единствено наична, по който се възприемат нещата или неюата са това, което изглеждат.“ Даниъл Голман, из „Емоционалната интелигентност“

Емоционална ИнтелигентностКакво е онова, което ни прави успешни в живота? Ако тръгнем от презумпцията, че успехът се измерва със степента на нашата удовлетвореност и щастие, то успял човек е онзи, който има силно развита емоционална интелигентност. Същият този човек има всичко от което се нуждае и управлява живота си, защото той владее майсторството да контролира чувствата и емоциите – личните и на хората, с които е свързан. А не е ли той и успешния мотиватор или треньор? А може би Великият играч на борсата и финансист? Възможно е. Според проведени статистически проучвания едва 7% от хората с висок коефициент на интелигентност(IQ) считат себе си за успели, спрямо 80% от хората с висок коефициент на емоционална интелигентност(ЕQ). Така е и според общоприетите схващания на логическия ум, който говори чрез факти, мерки и теглилки. Според емоционалният ум е друго, защото той не признава граници, не се колебае, не се спира пред предубеждения.

Кой познава дете, което светкавично схваща логиката на възрастния? Аз със сигурност не. И според мен именно за това децата са щастливи. Защото те се стремят към постоянно състояние на радост и щастие и за тях „не“ не съществува.

И в крайна сметка когато душата на човек напусне тленната си обвивка, какво остава трайно от него? Единствено споделените мигове на вдъхновение, грижовност, състрадание, обич, подкрепа. Това наследство е стимул и пример за останалите. А парите, имотите, вещите, славата, те просто губят своята стойност в хода на времето.

За това се вдъхновявам от коучинга, защото като коуч, аз работя чрез сърцето си. Така съм максимално ефективна както за житейски ситуации, така и за бизнес казуси.

За заявка на коучинг сесия, моля пишете поне една седмица предварително за кой час и ден желаете на:

ivamitevaslavcheva@gmail.com

Вижте повече на:
ivamiteva.com

 

За автора

Iva Miteva-Slavcheva

Постоянен линк към тази тема: https://ivamiteva.com/%d0%b5%d0%bc%d0%be%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d0%bd%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%b3%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d0%b5-%d1%82/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *