fbpx

3 КЛЮЧОВИ ТЕХНИКИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА САМОУВАЖЕНИЕ – II част

0 Comments
Ива Лайф Коуч

Аз съм Ива и съм готова да Ви партнирам и да съдействам да разгърнете личният си потенциал и заложби индивидуално или за постигане целите на фирмата. От какво се нуждаете – индивидуални и фирмени коучинг сесии, фирмени тренинги или менторски програми?

„Самоуважението, увереността и доброто изпълнение са неразривно свързани. Такива трябва да бъдат и изпълнението, ученето и удоволствието – ако искаме доброто изпълнение да бъде постоянно.” (4)

В ежедневието се случва да се усетим като капитан на кораб с вързани очи и ръце в бурно море. Какъв избор имаме в този случай? Обикновенно избираме или да се носим на където ни отнесат вълните на живота с примирение или намираме начин да свалим превръзката и да се отвържем. Както всеки човек и аз преминах през кризисни житейски бури, които напоследък свеждам до леки вълнения. Кое ми помогна?

В личния си живот съм прилагала и продължавам да използвам ежедневно техники, чрез които да пренасоча своя фокус, започвайки с първото отваряне на очите си сутрин и завършвайки със затварянето им вечер. Какво искам аз да се случи? е ключовият въпрос за превръщане на намерението в решение и действие. Формулата НРД(1) е:

намерение —-> решение —-> действие

Защото аз вярвам, че ако искам нещо да се случи, то за да се превърна от „жертва” в тази, която случва живота си със самоувереност и самоуважение, това е един добър навик.

А как едно убеждение се превръща в навик? Чрез повторения и упражнение с осъзнато наблюдение, подхранвано със силна емоция.

Забелязала съм, че се вдъхновявам и мотивирам да продължавам да подкрепям хората, когато споделя свой успешен опит, те го приложат и тяхната самоувереност и добро изпълнение също се променят. Така постоянно изграждаме самоуважение. От къде започва моята стълба към самоуважението?

От онези ситуации, в които съм била със сринато самоуважение на площадката пред първото стъпало от удовлетворнието, радостта и щастието в областите на здравето, кариерата, личните ми взаимоотношения и финансите ми. Какво ми помогна?

Първото от упражнения за изграждане на самоуважение, което приложих беше даването на прошка на мен самата и на всеки човек, който по някакъв начин в живота си съм допуснала да ме доведе до състояние на гняв и омраза. И как можех да уважавам себе си, докато изпитвах такива чувства? В момента, в който усетих, че състоянието на прошка е различно от примирение и приемане безропотно на това, което правят спрямо мен, …

Следва …

Автор: ИВА МИТЕВА-СЛАВЧЕВА

Есе, част от Дипломен курс за практикуващ коуч към Noble Manhattan Coaching

Библиография

  1. Practitioner Coach Diploma, 2007, Module Eight Building Self-esteem, Noble Manhattan Coaching Ltd
  2. Practitioner Coach Diploma, 2011, Self-Esteem.#Teleclass, Cherry Claus, Noble Manhattan Coaching Ltd
  3. Practitioner Coach Diploma, 2011, Self-Esteem.#Teleclass, Di McLanachan, Noble Manhattan Coaching Ltd
  4. Джон Уитмор, 2009, Коучинг за високи постижения, НЛП България
  5. Антъни Робинс, 1994, Гигантски крачки. Малки промени с огромен резултат. 365 урока по самоусъвършенстване, ИК Кибеа
  6. Наполеон Хил, 2013, Магическата стълба на успеха, Изток-Запад
Categories:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Related Posts

Какво е полезното от получаване на разчитане
Веднъж ми казаха в училището ми за лайф коуч, че знанието има четири нива. Първото
СТРАХ ОТ НОВА ВРЪЗКА
Вяра не беше имала връзка от десет години и беше уплашена до смърт. В последната
програма Програма при разбити сърца
Освобождаване Издържливост Работа в екип Връзка Доверие Слагане на край